Ha felületképzés gazdaságosságát vizsgáljuk, akkor megállapíthatjuk, hogy a tapétázás gazdaságosabb mint a falfestés. Mérlegelés esetén nem elegendő csak az egységárat elemezni, hanem a kivitelezés összes költségét is figyelembe kell venni.

A tapétázás vagy festés összes költségét (a tapéta ára vagy a festék ára, egyéb anyagköltségek, díjköltség, szállítási költség…) el kell osztani a tartóssággal, az élettartam idejével. Az így kapott hányadost  az egy éves időszakra vonatkozó kopási együtthatónak is nevezzük. Minél kisebb ez a szám, annál gazdaságosabb a felületképzési eljárás.

interior-ff

 

Általában a festés élettartama 3-5 év, tapétázás esetén 12 éves időszakot vizsgálunk egy átlagos tapéta felület falburkolása során. A család szempontjából sem mindegy, hogy 3-5 évente kell felforgatni egy család mindennapjait egy festés miatt, vagy 12 évben egyszer a tapétázással.

A tapétázás után a takarítás lényegesen kevesebb munkaidő ráfordítással jár. A lakás, iroda, iskola és munkahelyek tárgyainak, bútorainak szennyezettsége, károsodása tapétázás esetén a minimálisnak mondható. Ha a tapétázást összehasonlítjuk a festéssel akkor minden érv a tapéták mellett szól. Mérlegeljenek körültekintően és döntsenek a tapéta mellett!

 Wallpaper