Fűrészporos tapéta és változó világ

Az évtizedek múlásával ki ne tapasztalhatná, hogy a tapéta trend a mára már igen kifinomult koncepciókban és letisztult stílusokban gondolkodó designerek munkájának köszönhetően egyfolytában változik. Nem is olyan rég, nagyjából 10-15 évvel ezelőtt a fűrészporos tapéta meglehetősen közkedvelt tapétatipusnak számított igen kedvező tulajdonságai miatt.
A fűrészporos tapéta lényegében olyan kétrétegű papírtapéta, amelynek gyártásakor az alappapírra felvitt ragasztófelületbe, kisebb-nagyobb fűrészport illetve faforgácsot szórnak. Az eljárást követően majd ezt a réteget egy újabb vékony réteg papírral fedik be. A fűrészporos tapéták természetesen több variációban is készülnek. A tapéapiac kínálatában megtalálhatjuk a finom, közepes vagy durva szemcsézetű változatait is a fűrészporos tapétának.



A fűrészporos tapéta és alkalmazhatóságának előnyei

A lakberendezők és gyakorlott tapétázók elmondása alapján elsősorban azért kedvelt a tapétázni szándékozók körében, mert a fűrészporos tapéta meglehetősen plasztikus hatást kelt. A fűrészporos tapéta alkalmazása különösen egyenetlen alapfelületre előnyös. Mivel tetszés szerint akár többször is átfesthető, a hullámosabb és általában öreg falaknak kellemes hangulatú rusztikus megjelenést biztosítanak. Napjainkban is igen sokan kedvelik, mert az irodákban, illetve a lakásokban a falon és mennyezeten egyaránt alkalmazható. Kimondottan sokszor alkalmazzák előnyös tulajdonságainak köszönhetően lakótelepi panellakásokban és a nagyvárosok régi építésű bérházaiban is.
Külön is érdemes kihangsúlyoznunk a fűrészporos tapétának azt a kedvező tulajdonságát, hogy más tapétatípusokkal ellentétben a fűrészporos tapéta javítása is viszonylag egyszerűbb, mivel a fűrészporos tapétával már ellátott kész felületet még festés is követ. A fűrészporos tapéta felhelyezése során, illetve a falfelület előkészítéséhez szükséges munkálatok megkezdése előtt jó ha észben tartjuk, hogy a fűrészporos tapéta alá nem szükséges olyan felület, mint például egy vinil tapéta alá, mivel igen jól takar. Fűrészporos tapéta alkalmazása esetén - legyen szó akár irodánk, akár lakásunk vagy házunk vonatkozó szobájának falfelületeiről - sokkal szebb és harmonikusabb felület érhető el az átfestés után. Arra is érdemes gondolnunk, hogy a fűrészporos tapéta szerkezete erősebb és jóval masszívabb az egyéb lazább szerkezetű tapétákhoz képest elsősorban a nagyobb papírsúly miatt.
Természetesen a fűrészporos tapéta felragasztása előtt is – mint lentebb még lesz szó róla – lehetőség szerint próbáljuk meg elérni, a kívánt felületi minőséget, vagyis ne legyenek éles szintkülönbségek, amelyeket még ez a kimondottan rusztikusnak ható tapéta sem tud kompenzálni.



A falfelület előkészítése a fűrészporos tapéta felhelyezése előtt

Amennyiben nem teljesen új, azaz korábban valamilyn tapétával ellátott falfelületet szeretnénk fűrészporos tapétával ellátni, első körben minden esetben szükséges megválnunk a korábbi tapétától. Csak ezután következhet a tapétázáshoz kívánatos falfelület előkészítésének második lépése, vagyis a fal egyenetlenségeinek javítása. Ehhez az eljáráshoz glettre és csiszolópapírra vagy csiszolóvászonra lesz szükségünk. A glettelés előtt mindig alaposan vizsgáljuk át a falat, és ahol repedéseket, egyenetlenségeket vagy – és ez minden falfelület esetén óhatatlanul előfordulhat - szögek, csavarok okozta lyukakat találunk, jó alaposan „húzzuk le“ glettel. Ha már a glett megszáradt, csiszoljuk felületét szép egyenletesre! A tökéletesen sima felület elérése érdekében használhatunk a csiszolás második lépésében finomszemcsés csiszolópapírt is.
Külön fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy az egyenetlenségek javításánál sokszor okozhatnak gondot a fal sarkai, a falak élei, melyek könnyedén megsérülhetnek, leverődhetnek bármilyen külső erőhatás következtében. Érdemes ezeken a pontokon un. élprofilokat alkalmazni, amelyeket szintén némi glettanyag segítségével simíthatunk el egyenletesen.
Amennyiben már az összes lyukat és repedést betömítettük a glett segítségével a falon, a tapétázás előtt esedékes falfelület előkészítés egyik utolsó lépéseként már csak arra kell ügyelnünk, hogy a tapétázandó felületet kissé beragasztózzuk. Ez az alapozás azért is nagyon fontos, mert mintegy nedvesítő, előnedvesítő hatásának köszönhetően a fal nem fogja elszívni a tapétától a ragasztót és a ragasztóból a nedvességet. Az alapozáshoz keverjünk ki annyi tapétaragasztót, amennyire szükséged lesz, majd egy széles ecsettel vagy hengerrel vigyük azt fel a falfelületre.
Miért fontos az alapozás gondos elvégzése?
Gyakorlott tapétázók állítják, hogy a sűrűbbre kevert ragasztó lehúzhatja a glettet száradáskor, így az elválik a faltól. Ennek az az igen kedvezőtlen esztétikai hatása, hogy a tapétánk púpos vagy több ponton kitüremkedett lesz. Ha lehetséges - mint fentebb utaltunk már rá - gletteléskor élvédőt mindenképpen helyezzünk az élekre az esztétikusabb megjelenésért.



A fűrészporos tapéta felragasztása

A fűrészporos tapéta falra történő felragasztása pontosan úgy történik, mint sok más tapéta esetében is. Amennyiben még a tapéta felragasztása előtti munkálatok előkészítéseként megvannak a tapéta jelölések, már kezdődhet is a tapétázás. Semmiképpen sem nagyon sűrű, mint inkább híg ragasztóval kenjük a falfelületet. Az előre megkent tapéta széleit szép óvatosan illesszük rá a jelölésre, és a már kéznél lévő kefével simítsuk el a tapétát természetesen a tapéta középről kifelé haladva. Mindenképpen kalkuláljunk azzal, hogy az áztatott fűrészporos tapétánk viszonylagos képlékenysége miatt valamelyest nyúlni fog legalább 1-2 cm-t. Ne kenjünk be előre több tapétacsíkot, mindig csak annyi tapétacsíkot ragasztózzunk be, amennyit kényelmesen fel tudunk majd kapkodás nélkül ragasztani!
Külön érdemes kitérnünk a kapcsolóknál és konnektoroknál javasolt eljárásra. A fűrészporos tapéta felragasztása előtt mindenképpen célszerű a burkolatok, fedőburkolatok eltávolítása. Elektromos eszközökről lévén szó óvatos körültekintéssel járjunk el az aljzatnál, ne hagyjuk a ragasztó belefolyását az aljzatba! Lehetőség szerint mindig áramtalanítsuk a szobát vagy ha szükséges akár a teljes lakást ezeknek a kényes felületeknek, felületrészeknek a tapétázása előtt! Sarkoknál a tapétából mindig érdmes nagyjából 0,5 cm-t továbbengednünk a következő falra, az átfedő tapétát pedig vágjuk el ezt követően a sarok vonalában.
A fűrészporos tapéta teljes felületen történő felvitele után hagyjunk időt minden esetben a száradásra. Ne kezdjük el tehát a tapétacsíkok felragasztása után közvetlenül azonnal a festést. Amikor már kellőképpen kiszáradt a felragasztott tapétánk, csak akkor következhet a fűrészporos tapéta festése. Mint minden esetben festés során - így a fűrészporos tapéták festése esetén is - tapasztaljuk azt, hogy az első réteg festék általában jobban szívja a festéket, így azt kissé hígabbra is keverhetjük. A második réteg festék már lehet kissé sűrűbb. A fűrészporos tapétát festhetjük általában diszperziós festékekkel, a legkülönbözőbb latex festékekkel, illetve zománcfestékekkel, természetesen a legváltozatosabb színvariációkban.