Sokan azt gondolják, hogy nehéz tapétázni, amikor valójában egyszerű és nagyon szórakoztató. Ön is büszke és elégedett lesz az utána! Lépésről-lépésre bemutatjuk az alábbiak szerint hogyan lehet a vlies, gyapjú rostos és az EasyUp tapétával tapétázni. 

Kínálatunkban termékeink 90% vlies alapanyagú tapéta. Vlies fő tulajdonságai közé tartozik, hogy elsősorban környezet barát és egyszerű vele dolgozni. A vlies tapétákhoz Metylan direct ragasztót ajánljuk.

 

A tapétázás munkafolyamatai

 1. Ellenőrizze, hogy a fal sima legyen, a vakolat megfelelően szilárd és a felülete tapétázásra előkészített. Ha szükséges, nedves szivaccsal törölje át a tapétázás előtt a falburkolatokat.Olvassa el az üzletben tapéta vásárláskor kapott részletes ragasztás technikai utasítást. Az első sor tapétázásának megkezdése előtt a tapéta csíknak a helyét vízmérték függőleges használatával határozza meg. Ez azért fontos mert a többi tapéta csík ehhez a sorhoz igazodik és nem lesz eltekeredés. A tapéta szélességének megfelelően 53 cm-ként függőlegesen ceruzával jelölje ki a tapéta helyét.

 2. A tapéta ragasztót a radiátor kefével a mennyezetnél, a sarkoknál, és padló vonal mentén a képen látható módon kenje fel a falra. Ragasztóval kenje be a falat azért, hogy a tapétázás szakszerűen történhessen.

 3. Tapéta alapozóval a falat alapozza  le,hogy hajszál csövekbe hatolva a szívó hatását a falnak megszüntesse. Ezt követően ismét bekenjük a falat az előirt konzisztenciájú tapéta ragasztóval. Ajánlott tapéta alapozó és ragasztó a Metylan direkt vlies tapéta ragasztó. A pontos bekeverési arányokat megtalálja a doboz oldalán.

 4. Tegye fel az első tapétát a mennyezetig és rögzítse a mennyezet és a fal találkozásánál, vagy a kijelölt padlótól mért belméret szintjénél. A sarok pontnál ellenőrizze a pontos tapéta leszabás vágását,  majd nyomja meg a nedves felső részét és vágja le a többlet tapétát. A tapétázást a szobában mindig tiszta padlós helyiségben végezze.

 5. Finoman dolgozza be a vlies tapéta többi részét a tapétázó szerszámokkal, középtől felfelé, középtől lefelé tengelyesen, jobbra balra a szükségletnek megfelelően. A tapéta kefe helyett használjon tapétázó kanalat a légbuborékok kisimításához.

 6. Nyomja össze a szélét a tapétának és vágja le a padlószalagot a képen látottak szerint. Használjon éles sniccert, vágópengéket.

 7. Ismételje meg az eljárást a 4. lépéstől és folytassa a tapétázást a sarkok,ablakok,ajtók tapétázásával. (ragasztás technikai utasítás) szerint.

 8. Mossa le a ragasztó maradékot nedves szivaccsal. Ne féljen a víz használatakor mert a tapéta ezt a tapétázási műveletet jól bírja és megfelelő az épület fizikai ellenállása a benne levő gyapot hosszú szálú cellulóza miatt.
  Okos tippek: Mindig éles balesetmentes szerszámokkal dolgozzunk, a tapétázás kivitelezésekor.
   

A tapétázás szerszámai

Tapézáskor sok múlhat a megfelelő minőségű eszközökön!

Milyen eszközökre van szükség?

 1. Szivacs,tiszta hideg 18 C fokos víz mosása és vödör a munkák elvégzésére
 2. Vízmérték a pontos munkavégzéshez és a kitűzési munkákhoz.
 3. Radiátor ecset a sarkok, mennyezet tapéta ragasztóval való megkenéséhez
 4. Tapétázó kanál
 5. Tapétázó olló
 6. Gumihenger az illesztések kialakításához
 7. Mérővessző, collstok a méretek kijelölésére
 8. Tapétázó henger a ragasztó felhordására
 9. Penge kés utánpótlás a biztonságos tapétázáshoz

A tapétázás előkészítő munkái

 1. Az alapszabály az, hogy az aljzat,fal legyen mindig száraz, egyenletes és jól lealapoztt.
 2. Áramtalanítson a helyiségben és húzza ki a fali konnektorból és a főkapcsolóból a csatlakozókat.

Tapéták a régi tapéta tetejére? 

Tapétázás a régi tapétára egy megfelelő gyakorlat lehet. Csiszolja meg az egyenetlenségeket, javítsa ki a mélyedéseket gipsszel és gletteljen, csiszoljon a szükségletnek megfelelően. Ha ezekkel az előkészítő munkákkal végzett akkor húzza végig a kezét a tapétázandó felületen és kezdődhet a tapétázás.

Minden vlies, gyapjúrostos és EasyUp tapéta nagyon jó lefedettséggel rendelkezik legalább 95% -ban, ami azt jelenti, hogy a régi tapéta minta és színe nem lesz látható. Próba ragasztással ellenőrizze a konkrét takarás minőségét.  

Különböző felületekre való tapétázás

Üvegszálas vagy más festett fal felületek
Alapfelületet mossuk és öblítjük, csiszoljuk a vlies tapétázás előtt. A ragasztó anyagot jól válassza ki, Nagy minta esetén megjelenhet a nagyobb domborulat az új tapéta felületén.

A textíliák, juta textília, nyers faminták és hasonló burkolatok esetén
Lebontják az anyagot, mert ezekre az anyagokra nem lehet tapétázni. Ha ilyen felületre szeretne tapétázni akkor ajánlott erre a gipszkarton elhelyezése, amin gyorsan folytathatja a tapétázást.

Festett felületen
Könnyedén csiszolópapírral érdesíteni, hogy a ragasztó könnyebben felkenhető legyen a falfelületre. Tapadás növelő tényező.

Beton és burkolt felületek
Csiszolatlan rendellenességek és egyenetlenségek eltávolítása. Az egész felület csiszolása, glettelése, mélyalapozás.

Tapétaragasztók

Vlies tapétához ajánlott a Metylan direkt. Mosható, súrolható papír hátú tapétához a Metylan speciál, a mérsékelten vízálló kéthullámos papírhátú tapétához pedig a Metylan normál tapéta ragasztó.

Mennyi ragasztót kell használni?

Egy egyenletes ragasztóréteget gurítsuk fel, majd húzzuk ujjunkat a képen látható módon a falon és akkor lesz jó a ragasztó vastagsága. Figyelni kell a víz és a szárazanyag tartalom helyes keveréséhez, hogy megfelelő konzisztenciájú ragasztóval tapétázzunk

.

Van további kérdése? Lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal! Telefon:+361 788 5095, vagy írjon az info@tapetacenter.hu címre.

Mi a vlies, gyapjúrostos, EasyUp tapéta?

A vlies egy nem szőtt tapéta, amely lehetővé teszi, hogy közvetlenül a falra ragassza a tapétát. Ez a tapéta típus kiváló tulajdonságokkal rendelkezik. Az anyaga alaktartó és ezért a ragasztásnál a mintákat egymás mellé kell rakni. Nem zsugorodik és nem nyúlik. Egészségtudatos és környezettudatos termék amivel együtt fog élni a lakásában, otthonában, iskolában, szállodában és az irodájában.

Mit jelent a minta illesztés?

Szemben illesztés


A szemben illesztésű új tapéta csík elhelyezésekor a felrakott tapéta mintához vízszintesen illeszkedni kell az új tapéta mintának, a képen látottak szerint. Addig kell a tapéta csíkot csúsztatni amíg a minták vízszintesen nem találkoznak az illesztésnek (raportnak) megfelelően. A tapéta tekercsben levő címke tartalmazza a minták méretét, ilesztését.

 

Illesztés mentes elhelyezés

Illesztés mentes tapéta mintát nem kell illeszteni.  Csak helyezze a tapéta csíkokat egymás mellé, tekintet nélkül a mintára. Ezek lehetnek általában csíkos tapéták, vagy minta nélküli egyszínű tapéták…

 

Eltolásos illesztés

Eltolásos illesztést arra használják, hogy a minta képének nagyobb méretarányú eloszlását érjék el a falon. Ennek tapéta mintának az lehet a hatása, hogy több szabási veszteség jelentkezik a tapéta mennyiségek kiszámításánál.  A képen látottak szerint a födém és a fal találkozásánál félmintás kiosztás jön létre.

Mit jelentenek a tapéták szimbólumok?

Minden tapéta tekercsen keresse ezeket a fontos tapétára jellemző utasításokat. Kérjük kattintson a tapéta szimbólumunkra.


A sarok pontatlansága miatt a függőlegesen elhelyezett tapétához vízszintesen mérje meg a tapéta és falsarok távolságát és ez alapján vágja le a hiányzó tapéta csíkot. Ehhez ajánljuk a képen látható munkafolyamat bemutatását.

A sarkok tapétázása

Külső sarok

 1. Kés vagy olló segítségével vágja le a belméretnek megfelelő  hosszúságot a tekercsről és hagyjon egy margót a hossz elején és alján. Figyel arra, hogy a tapéta minták illeszkedjenek. .

 2. Mérje meg a távolságot az utolsó hossz szélétől a sarokig. Adjon hozzá kb. 20 mm-t és a levágott véget szabja a megadott szélességre. Kenje be tapéta ragasztóval és a tapétát helyezze a sarokra.

 3. Ezt követően a levágott hossz másik felét 10-15 mm-rel fedje át és a levágott részt helyezze a falra. Ecsettel kenjen ragasztót az első hossz elejére.

 4. Helyezze a hosszt 5 mm-rel beljebb. A tapéta elszakadhat amikor a tapétát a sarokra helyezi. A felesleges ragasztót törölje le szivacs segítségével. Az ujjak és a tapétázó szerszámok használatával távolítsa el a légbuborékokat. 

Belső sarok

 1. Mérje le a távolságot a falra helyezett hossztól a sarokig. Adjon hozzá kb 10 mm-t és a következő hosszúságot késsel vagy ollóval szabva a megadott szélességre. Kenje be a falat ragasztóval valamivel szélesebben, mint a tapéta szélessége. Ezt követően kenje be a falat ragasztóval valamivel szélesebben mint a tapéta szélessége. A tapétát helyezze a sarokba.

 2. Ecsettel kenjen ragasztót a tapétára a sarokból kiindulva. Helyezze a kiszabott tapétát a sarokba és bizonyosodjon meg arról, hogy egyenesen helyezte el a tapétát. A kifolyt maradék tapétát törölje le szivaccsal.

 Tapéta az ablakok, ajtók körül

 1. Amikor eléri az ablakot vagy az ajtót, először törölje le a falat szivaccsal vagy vileda törlőronggyal . Az ablak vagy az ajtó körül ecsetet használjunk. 

 2. Ragassza fel a tapétát a szokásos módon, igazítsa a fal felülethez és szorosan nyomja meg a mennyezetnél a tapétacsík tetejét a falhoz.

 3. Érezze és jelölje meg az ujjával, ahol az ablak vagy az ajtó felső sarkában van és emelje fel a tapétát az ablak- ajtó fölötti részen. A saroktól vágjon le egy vágást a tetejéről és hajlítsa le a szélét.

 4. Most megnyomhatja a tapétát az ablak vagy az ajtó burkolatának felső síkjához és vághatja le a szélét. Használjon tapétázó szerszámot és ne feledje, hogy éles pengével tapétázzon.

 5. A kép alapján nyomja meg a tapétázó szerszámot és vágja el a szélét felül. Ismételje meg ezt az eljárást az alsó részen, az ablak alatt. Vágjon alulról felfelé, különben fennáll annak a veszélye, hogy a tapéta elszakad.

 6. Vágásnál ügyeljen arra, hogy gyakran cserélje a pengét a szükségletnek megfelelően és ne felejtse el nedves szivaccsal törölni a felületet, hogy ne maradjon ragasztó maradék a tapétán.

 Tapéta a fali aljzat és a főkapcsoló körül

 1. Kapcsolja ki a tápfeszültséget és szerelje le a csatlakozó doboz ( hálózati kapcsoló, fedőlap) külső részeit .

 2. A kiálló kábeleket tekerje körbe ragasztó szalaggal úgy a tapétázás során ne sérüljenek meg. Nagyon fontos, figyelmet igénylő munkafolyamat. A kivitelezés során a kiálló kábel nem sérülhet meg.

Van további kérdése? Lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal!

Telefon: +361 788 5095, vagy info@tapetacenter.hu

 

Kérdések és válaszok

Hogyan számolod a tekercsek számát?

Meg kell mérni a falak hosszát és szélességét, amelyek alapján a tapétázási tanácsadóink adnak az üzleteinkben vagy internetes levélírás során segítséget és tanácsot. 

Festeni kell a tapétázás előtt?

Nem, egyik vlies tapétánk sem igényel falfestést. Minden tapétánk lefedi az alapfelületet a színtől függetlenül. A munka megkezdése előtt próba ragasztás szükséges.

Van a tapétának fedőképessége?

Igen, minden vlies tapétának elég fedőképessége van ahhoz, hogy egy sötét mintás tapétát lefedjen anélkül, hogy átütne a színe.

Milyen a fontos alapszabály?

Az alapszabály az, hogy az aljzat legyen mindig száraz, egyenletes és lealapozott, a szívóhatás elkerülése érdekében.

Milyen eszközökre van szükségem, amikor tapétázok?

 1. Tiszta nagy szivacs és egy vödör víz a tapéták illesztésénél kifolyt ragasztó letisztítására.
 2. A tapéta kiosztáshoz függő ón, vagy vízmérték szükséges a tapétázás precíz munkavégzéséhez.
 3. A képen látható hajlított végű ecset a függőleges falsarok és a mennyezeti éleknél a tapéta ragasztó felkenéséhez.
 4. Kemény de rugalmas kézhez álló simító tapétázó szerszám, a képen látottak szerint.   
 5. Tapéta szabásához papírvágó olló
 6. Tapéta gumihenger a találkozásokhoz
 7. Mérővessző, mérőszalag a pontos méréshez
 8. Teddy tapétázó henger a ragasztó felhordásához a falra és a tápétára
 9. Vágókés, sniccer a biztonságos vágáshoz a tapétán

 

Hogyan távolíthatja el a régi tapéta egyenetlenségeket?

Átfedéseknél, csiszolópapírral csiszolással lesimítjuk őket. Ezután egyenletesen szivaccsal törölje át és glettelje le a felületet.

Tapétázás közben

Hogyan illeszkedik a minta?

Attól függően, hogy a mintázat egyenes, eltolásos vagy „0”illesztésű  különböző módon lehet tapétázni.

Hogyan tapétázunk a fali elektromos aljzat körül?

1. Kapcsolja ki a tápellátást és szerelje le a kapcsolódobozt, hálózati kapcsolót. 

2. Tapétázza a falat, majd vágjon egy kis lyukat a vezetékek helyén, ahol a csatlakozó található. Cserélje ki a kapcsolódobozt és a hálózati kapcsolót tapétázás után.

Hogyan lehet megszabadulni a tapéta alatti buborékoktól?

Ügyeljen arra, hogy a háttérkép, tapéták alatt ne legyenek buborékok. A tapéta kefe gyakran túl lágy, ezért használjon úgynevezett tapéta kanalat. A szerszámok közötti képen a 04. számú szerszámról van szó.

A hólyagok lehetnek a ragasztás, vagy túl kevés ragasztó miatt. Lehetnek régi hólyagok az előző tapétán, amely felduzzadhat. Ezeket csiszolással, visszaragasztással lehet javítani a munka megkezdése előtt.

Ha talál egy hólyagot a tapéta megszáradása után, akkor ezek a következők szerint javíthatja::
Vágja meg a tapétát a teljes hólyagon, egy penge segítségével. Próbálja felemelni és bejutni a hólyag alá a tapéta ragasztót. Nyomja meg a rétegeket és hagyja megszáradni a ragasztót.  

Tapétázási anyagok

Mi a nem szőtt tapéta?

A nem szövött vlies  tapéta poliészter szálas elemeket tartalmaz, ami nedvesség hatására nem duzzad. A falat kenem tapéta ragasztóval és ezután lehet ragasztani a tapétát közvetlenül a falra.  

Milyen tapéta a vlies tapéta?

A tapéták többsége vlies, gyapjúrostos, EasyUp. Mindig látható a tekercs címkéjén és a tapétán, hogy a vlies minőségű vagy nem. A Borosan, Mr Perswall, ECO-Engblad&Co, Parato, Rasch, As-Creation, Rasch textil tapéták többsége vlies tapéta minőség.

Mit jelent a vlies tapéta?

A vlies tapéta egy nem szőtt tapéta, amely lehetővé teszi, hogy közvetlenül a falra ragasszuk. Átfedés mentes kiváló tapéta tulajdonságokkal rendelkezik.

Mi a különbség a papírtapéta és az vlies tapéta között?

A különbség az, hogy a vlies tapéta anyagához poliészter rostokat adtak és cellulózt, ami lehetővé teszi, hogy közvetlenül a falra ragasztható legyen. A vlies tapéta nedvességre ellenálló, és nem mozog a falon. A papír tapéta ezekkel a tulajdonságokkal nem rendelkezi.

Van további kérdése? Lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal!

Ha a tapétázással kapcsolatos kérdése van?

Nyugodtan vegye fel velünk a kapcsolatot. Írjon az info@tapetacenter.hu címünkre és a lehető leggyorsabban válaszolunk.  
Beszélhet velünk az üzletben, vagy a +361 788 5095 telefonszámon. 
Nyitva tartás: 09:00 - 18:00  hétfőtől péntekig. Szombaton: 09:00 - 13.00-ig

Tapétázási tanácsadó: Mészáros Árpád ügyvezető, Hajlék-2000 Kft. „MINDENÜNK A TAPÉTA”