lila Tapéták

A lila tapéta eleganciát és pompát stílusosan közvetít a szoba adottságainak megfelelően. Lila tapétával befolyásolhatók az enteriőr főbb jellegzetességei ha nappaliról, hálószobáról vagy gyermek szobáról van szó. Az utóbbi időben divattá vált a lila tapéta a férfiak körében is.1 2 3
Egy megragadó mégis ellentmondásos falburkolat: a lila tapéta

Évtizedekkel ezelőtt – ha ez a szín felmerült egyáltalán alternatívaként a lakberendezésben – tíz emberből tíz egyetértett abban, hogy bár a lilának léteznek meglehetősen kellemes árnyalatai, igazából a férfiak nem kedvelik. Bár utóbbi felfogás némiképp változott azóta, a 21. század tapétakollekciói között a lila alapszínű, illetve lila mintázatokkal operáló tapéták továbbra is a megosztó tapétafajták közé tartoznak. A webáruházunk választékában megtekinthető lila tapéták ellenben ráerősítettek arra, hogy aprólékos tervezéssel ezek a darabok nemcsak szerethetőek, de az otthonunk ízlésvilágát képviselő enteriőrnek hangsúlyozottan megnyerő színfoltját is képezhetik.

Nem csak dekoratív megjelenésük miatt váltak újra népszerűvé!

Még mielőtt egy lila alapszínű, vagy lila mintázatú tapéta mellett döntünk érdemes jól végiggondolnunk a kitapétázandó szoba jellegében rejlő lehetőségeket. Mit tesz lehetővé a helyiség fekvése, lakberendezési szempontból milyen megkötöttségeket jelenthet a szoba belmagassága? A belsőépítészek szerint például egy alacsony helyiségbe a lila tapéta nem feltétlenül javasolt. Ellenben, ha minden más vonatkozásban ügyesen figyelünk a részletekre, a lila tapétával bevont falak egyáltalán nem hatnak sem giccsesnek, sem tolakodónak, sem csömörnek. Ha a lila tapétát átgondoltan alkalmazzuk, segítségével egy végtelenül letisztult, kifinomult és egy időállóan elegáns enteriőrt teremthetünk.

Lila tapéták akár minimál közegben is!

A lila alapszínű- és a lila színárnyalatú mintázatokat felvonultató tapétakollekciók egyes darabjait gyakran használják a falak burkolására minimál közegben. A lila tapéták ugyanis minimál stílusban is képesek eleganciát valamint pompát teremteni. A lakberendezők döntően azért kedvelik, mert egy – a szoba adottságaihoz kellő körültekintéssel megválasztott – lila tapétával könnyen előidézhetőek a helyiséget meghatározó enteriőr főbb jellegzetességei. A tapétapiacon fellelhető kollekciók egyes darabjait a tapétagyártó cégek designerei úgy tervezték, hogy azok a lehető legtöbb belső térbe integrálhatóak, legyen szó a hálószobáról, nappaliról vagy éppen a gyerekszobáról.


Életérzés és színvilág

A lila árnyalatú tapéták a helyiségbe lépőre sokak szerint kifejezetten inspirálóan hatnak. Míg a lakberendezők szerint a lila szín hűvös árnyalatai spiritualitásra hangolnak és nyugtatnak, addig az ellentmondásos szín világosabb árnyalatában megjelenő darabok finom, lágy, már-már nőies megjelenése az empátia érzését kelti az emberben. Nem véletlen, hogy a lila színű tapétákat elsősorban azokba a szobákba javasolják a belsőépítészek, ahol a pihenésé és a kikapcsolódásé a főszerep. Azáltal ugyanis, hogy egy kellő odafigyeléssel megválasztott lila kollekció elősegíti az együttérzést, frissességet is áraszt magából. A színpszichológia szakavatott képviselői úgy vélik, hogy a lila ugyan egy erőteljes, ám ezzel együtt egy misztikus szín is. A tradicionalitást, eleganciát és misztikusságot árasztó megjelenését döntően annak köszönheti, hogy a szóban forgó szín a történelmi uralkodóházak lakberendezésének egyik meghatározó színe volt. Nagy múltja ellenére úgy tűnik tökéletesen megtalálta helyét a modern lakberendezésben!

Ne alkalmazzuk nagy felületek egyedüli színeként!

A tapétázás szakavatott képviselői óva intenek a lila tapéták túl nagy felületeken történő alkalmazásától. Az sem kifejezetten szerencsés, ha a szoba egyetlen és kizárólagos színeként alkalmazzuk, ugyanis ebben az esetben akár nyomasztóan is hathat. Kiemelten fontos, hogy minél kisebb helyiségben használjuk a lila tapétát, annál inkább célszerű törekedni a fehérrel, vagy valamilyen világos színnel való párosítására.

Ezekkel a mintázatokkal mutat jól!

Áruházunk kínálatából is látszik, hogy a modern tapétákkal ellentétben a lila alapszínű tapéták általában igen részletgazdag, alaposan kidolgozott valamint meglehetősen kifinomult mintákat vonultatnak fel. A mögöttünk hagyott években a felületükről visszaköszönő romantikus inda- és virágmotívumok talán az egyik legkedveltebb formációk lettek a lakásfelújításban gondolkodók körében. Apró virágmintás változatai kis alapterületű szobákban nagymértékben növeli a térérzetünket.Csak hozzá illő bútorzat mellett érvényesül!

Mint általában bármilyen falburkolat, a lila tapéta is csak abban az esetben mutat jól, ha illik a helyiségben található bútorokhoz. A körültekintően megteremtett összhatás tehát alapkövetelmény. Eléggé lehangoló tud lenni, amikor egy elegáns lila tapéta mellé nem megfelelő korú és stílusú bútorok párosulnak.
Félreértés ne essék! Nem kell lecserélni a lakás bútorzatát csak azért, mert lila tapétát szeretnénk viszontlátni otthonunk falain. Mint díszítő elem gond nélkül jelen lehet bármilyen stílusú otthonban.


© Copyright 2013 Hajlék-2000 Kft. Tapétacenter csoport
Vásárlási feltételek Adatvédelmi nyilatkozat