csíkos Tapéták

A csíkos tapéták térformáló hatása kedvezően befolyásolja a lakások belső falait. A tapéta csíkok vízszintes vagy függőleges elhelyezésével a magas vagy az alacsony belső tereket optikailag befolyásolni tudjuk. A vékony és a széles csíkos tapéták egyéniségükkel váltakozó színükkel és szélességükkel a lakkberendezés kedvenc tapéta mintái közé tartozik.1 2 3
Egy örökké divatos kategória: a csíkos tapéta

Akik figyelemmel kísérik az elmúlt évtizedek tapétakollekcióit, nem csodálkoznak azon, hogy a csíkos tapéták szinte töretlen népszerűségének örvendenek. A 21. század tapétagyártó cégeinek tervezői olyan csíkos tapétákkal árasztották el a piacot, amely nemcsak hangulatossá, de jól megválasztott falburkolatokkal kifejezetten játékossá teheti az enteriőrt. A csíkos tapéták térformáló hatása ugyancsak közismert, nem véletlenül ajánlják a lakberendezők vagy a túl kicsi, vagy a túl nagy belső terekkel rendelkező helyiségekbe. Csíkos tapétákkal költséghatékonyan és gyorsan megváltoztathatjuk a helyiségek számunkra előnytelen optikai hatását.

Kivételes megjelenés, töretlen népszerűség!

A csíkos tapéták népszerűségének elsődleges oka abban rejlik, hogy szinte megszámlálhatatlan változatban állnak a tapétapiacon rendelkezésre. A tapétaüzletek és webáruházak kínálatában gyakorlatilag nem találunk olyan tapétakollekciót, amely ne operálna csíkos tapétákkal. A kivételes megjelenést képviselő csíkos darabok a Casamance, az Architects Paper, a Prestigious, a Graham&Brown, a Khroma, vagy éppen a Casadeco márkák mellett számos egyéb tapétagyártó cég kínálatában megtalálható.

Tradíció és innováció!

A közelmúltban napvilágot látott tapétakollekciókban még túlnyomórészt a vastagabb-vékonyabb ilyen-olyan színkombinációban megjelenített tradicionális csíkok voltak jellemzőek, döntően erős kontúrokkal. Az elmúlt években ezen a téren is innováció következett be. A „hagyományos” megjelenítésben forgalmazott csíkos tapéták mellett olyan strukturált darabok is piacra kerültek, amelyek egyrészt már elmosódott kontúrvonalakkal operálnak, másrészt eddig nem ismert színtársításokat vonultatnak fel. Újabban igen felkapottak az olyan csíkos tapéták, amelyekben ugyan egy szín jelenik meg, de annak fényes és matt változatai váltakoznak.

Tudatos térformálás csíkos tapétákkal? Lehetséges!

A lakberendezésben hosszú évtizedek óta közismert a csíkos tapéták térformáló hatása. Segítségükkel nagymértékben befolyásolni tudunk optikailag egy egyébként kedvezőtlen paraméterekkel rendelkező szobát is. A legtöbb lakástulajdonos számára közismert a csíkos tapéták azon egyedülálló tulajdonsága, hogy akár vízszintesen is felhelyezhetők a falakra. Utóbbi a függőleges ragasztással ellentétben a vonatkozó helyiségben teljesen más térhatást teremt. Míg egy alacsony belmagasságú helyiség falaira felragasztott függőleges és vékony csíkozottságú tapéta látványosan „megnyújtja” a teret, addig egy jól megválasztott vastag csíkos darab valósággal „összenyomja” azt. A nagy belmagasságú terekből tehát visszavesznek a vastag csíkok, jóllehet egy helyiség befoglaló méretei ettől komplikáltabb helyzetet is teremthetnek. Előfordul, hogy egy téglalap alakú szoba például keskeny is és magas is. A belsőépítészek ilyenkor szintén a csíkos tapétát javasolják, mégpedig oly módon, hogy a rövidebb falszakaszra vízszintesen ragasztjuk, illetve legalább még egy falszakaszon körbefuttatjuk. Ezzel a trükkel optikailag nemcsak alacsonyabbnak, de szélesebbnek is látjuk a szóban forgó teret.

Nemcsak az irány, a vastagság is számít!

A csíkos tapéta kiválasztása előtt tehát egy fontos alapszabályt vegyünk figyelembe: hiába rendkívül látványos egy csíkos tapéta, nem szabad mértéktelenül használni. Gyakran az is megteszi, ha a csíkos tapétát csupán a szoba egy–két falfelületén alkalmazzuk, ugyanis a túl sok csík részint zavaró lehet a szemnek, másrészt szélsőséges esetben fejfájást okozhat. Kis belmagasságú tágasabb helyiségben a kívánt hatás eléréséhez bizony nem mindig elegendő függőleges csíkozottságú tapétát felragasztani. A lakberendezők épp ezért az ilyen szobákba a széles csíkos tapétát ajánlják, míg a kis alapterületű terekbe a közepesen keskeny csíkos tapéta mellett érdemes dönteni.

Modern és klasszikus enteriőrbe egyaránt jól integrálható!

A csíkos falfelületek jól érvényesülnek modern és klasszikus enteriőrben egyaránt. A kívánt hatás elérése érdekében persze több tényezőre figyelni kell, legyen szó a csíkok színétől, a csíkok vastagságán és sűrűségén át a minták elhelyezkedéséig. Ennek ellenére a csíkos mintázatokat felvonultató darabok jól mutatnak a legtöbb nappaliban, előszobában, hálószobában és a gyerekszobában is. A csíkos tapéták kontrasztos színeivel ugyancsak nagyon megkapó falfelületeket lehet elérni, de csak abban az esetben, ha a tapétán megjelenített csíkok vastagságát megfelelően kombináljuk. Egyre több otthon nappalijának falain jelennek meg az egy csíkos, és egy más mintázatú tapéta variánsai, ugyanis ez a kombináció egyszerre kölcsönöz az enteriőrnek nyugalmat és mozgalmasságot.


© Copyright 2013 Hajlék-2000 Kft. Tapétacenter csoport
Vásárlási feltételek Adatvédelmi nyilatkozat