A kék szín a kommunikáció színe a pszichológusok szerint. A vizsgálatok kimutatták, hogy ebben a színű szobában lehet a legjobban aludni. Valami lehet benne, mert az orosz hadsereg évszázadok óta kékre festi a körleteket és a szociális blokkokat, mert a legyek nem szeretik ezt a színt. Az Edinburgi Alvásközpont mérései alapján az ilyen színű tapétával burkolt hálószobákban az alváshossz 7 óra 52 perc. A kék szín lassítja a szív ritmusát, és csökkenti a vérnyomást a mérések szerint. A bíborszín, a hatalom és az erő színe élénkké teszi az alvókat, mert az alváshossz négy perc híján 6 óra. Ebben a színben lehet a legrövidebb ideig aludni. A bíbor élénkíti az agy működését, fokozott idegrendszeri tevékenységre ösztönöz. Az igazi bíbor színt a bíbor csigából lehet nyerni. Ezt a színt kedvelték a Cézárok és használják napjaink katolikus egyházának bíborosai.

A színek közül az istenek színe a sárga áll a második helyen, húsz perc híján nyolc óra alvással. A kedves zöld színű tapéta a harmadik helyezett, a 7 óra 35 perces mért alvás átlaggal. Közép kelet Európában az egyik kedvelt hálószoba szín.

 Az arisztokratikus ezüst színű tapéta az előkelő negyedik helyen található. Az ötödik helyezett hálószoba tapéta szín a narancssárga a maga 7 óra 30 perces alváshosszával. Hatodik helyezett az arany tapéta, a hetedik pedig a szürke színű, amely 6 óra 15 perces alvás hosszal rendelkezik. A barna tapéta 6 óra 10 perces alvás átlaggal versenyez. Az utolsó helyezett a bíbor tapéta, a hatalmasok kedvelt színe, 5 óra 55 perces alvásátlaggal. Elgondolkodtató, hogy ha van néha igazság a földön, akkor a színek szerint is van.

 

Érdemes felfigyelni a szürke és a barna színekre, mert a mérések szerint ezek a színek depresszióra késztetnek!

Munkácsy Mihály: Ásító inas