Ismeretterjesztő cikk! Kínálatunkban jelenleg nincs hőszigetelő, hangszigetelő tapéta. Köszönjük megértésüket.


Hőszigetelés költséghatékonyan? Mégis hogyan?

Az építészek és belsőépítész szakemberek egybehangzóan állítják, hogy a lakóépületek hőszigetelését általában a különböző alapanyagú külső szigetelő rétegek falra történő felhelyezésével lehet megoldani. Általában a témával foglalkozó elemzések ritkán tesznek említést arról, hogy a külső szigetelés igen jelentős anyagi beruházás is egyben. Ráadásul nem minden esetben kivitelezhető. Elég ha arra gondolunk, hogy lakótelepi lakásunk külső falát nem kezdhetjük el „önhatalmúlag” szigetelni. A kérdések kérdése ebben a vonatkozásban tehát az, hogy létezik- e olyan eljárás, amelynek segítségével a lakásokon belül lehetséges a hőveszteség csökkentése.
A válasz egyértelműen igen!



A hőszigetelő tapéta

Az optimális hőmegtakarítás elérésének talán legegyszerűbb módja az, ha a lakásunk vagy házunk falait hőszigetelő tapétával, illetve hőszigetelő alátéttapétával vonjuk be. Léteznek természetesen a belső falak szigetelésére szolgáló más megoldások is - amelyek lehetnek esetleg hatékonyabbak is - ám ezek mindegyike egyrészt jelentős belső térvesztéssel jár. Elég ha a szigetelő anyagtapétánál vastagabb alapanyagára gondolunk. Másrészt jó ha tudjuk, hogy a tapétázásnál jelentősebb kiadással és természetesen több munkával is jár. A hőszigetelő tapéta, illetve alátéttapéta alkalmazása nem okoz semmiféle érezhető tércsökkenést, ugyanakkor kiválóan megfelel annak a feladatának, hogy a szobáink falaira és tetszés szerint a  mennyezetre ragasztásával csökkenti a falak télvíz idején tapasztalható hideg kisugárzását. A hőszigetelő (alátét)tapétával burkolt helyiségekben határozottan kellemes melegérzetet tapasztalunk a falra történő felhelyezése után, és - noha erről még később lesz szó -  felragasztását akár saját kezűleg is elvégezhetjük. A hőszigetelő tapéta mellett szóló legnyomósabb érv tehát az, hogy ennek a kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező tapétatípusoknak köszönhetően akár tíz százalékkal is javítható lakásunkban a fűtés hatékonysága.



A hőszigetelő tapéták alapanyagának egyedi szerkezete

A hőszigetelő (alátét)tapéta belső magja tehát egy igen jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező habosított polietilén. Tapétázásban jártas szakemberek jól tudják, hogy ezeket az anyagokat nem lehet tapétázni, ezért egy különleges eljárással egyik, vagy egyes esetekben mindkét oldalát vastag kartonpapírral kasírozzák le. Mivel a nikecell önmagában nem tapétázható, így a vastagkartonpapír tapétázhatósága megfelelő alapot biztosít. Ennek az eljárásnak köszönhetően nagyban megkönnyíthetjük a felragasztásukat, illetve szükség esetén a legkülönbözőbb tapéták felragasztására is jó alapfelületet biztosít.
A hőszigetelő tapéta vagy alátét tapéta tehát egy mondattal épületek belső oldalfalainak és mennyezetének szigetelésére szolgál. Az egyes falfelületeken statikai okokból vagy hő hatására kialakult repedéseket, valamint a manapság alkalmazott táblás burkolóanyagok találkozását maradandóan eltünteti. Nem véletlen, hogy a hőszigetelő tapétát a könnyűszerkezetes házaknál vagy tetőtéri szobák beépítéseinél is előszeretettel alkalmazzák. A hőszigetelő (alap)tapéta viszonylag nedvszívó felületekre , mint a beton, a nemrégiben vakolt falfelület, a gipszkarton, vagy a nedvességet közismerten könnyen magába szívó pozdorja, illetve OSB lap is jól alakalmazható. Az olyan nem nedvszívó felületekre, mint a fém, a legkülönbözőbb üvegfelületek, a csempe, a kerámia alapozó réteg felhordása után ragasztható. Alapozó anyagnak lényegében a termék saját ragasztója használható fel, amelyhez egy kis cement hozzáadásával állíthatunk elő igen jó feldolgozható és képlékeny glettanyagot. A nem nedvszívó felületre ezt az alapozóanyagot minden fenntartás nélkül ráglettelhetjük.



A hőszigetelő tapéta és felragasztása - Amit a ragasztóanyagról tudni érdemes

Mielőtt nekilátnánk a frissen vásárolt hőszigetelő tapétánk felragasztásának nem árt ha tudjuk, hogy a hőszigetelő tapéta felragasztása a falfelületre kizárólag diszperziós ragasztóval történhet.
A felragasztás hosszú élettartama és a kívánt esztétikai hatás elérése érdekében érdemes kissé részletesebben körbejárnunk a kérdést. Elsősorban a gyárilag már ellenőrzött és így a falon felhelyezetett tapétánk hosszú élettartamát biztosító direkt erre a tapétatipusra kifejlesztett diszperziós ragasztó javasolt. Ennek a speciális tapétaragasztónak a ragasztóképessége a legbiztonságosabb és leggazdaságosabb, mivel kizárólag és specifikusan ehhez a ragasztási technológiához lett kifejlesztve. Ezt a ragasztóanyagot megvásáolhatjuk kis-és nagy kiszerelésben. Mindenképpen gondoskodjunk arról, hogy a hőszigetelő tapétacsíkokra történő felhordás előtt a ragasztót gondosan keverjük föl, hígítani ezeket a már kész kiszerelésben kapható tapétaragasztókat nem kell!
Szűkös helyzetben alkalmazhatóak egyéb ragasztóanyagok is, mint a Pálma hőszigetelő ragasztó, az  Akrimat H, Mozaik, és a Tivebond ragasztóanyag.
A hőszigetelő tapéta felragasztásához semmiképpen sem javasoltak a legkülönbözőbba por és víz alapú, ezek keverékéből előállított - elsősorban a burkolók által használt - padló illetve csempe ragasztók, de az állmennyzeti lapokhoz használt magas töltőanyag tartalmú Styropol ragasztók sem. Nem véletlen, hiszen ezek a ragasztók kevésbé rugalmasak, így a ragasztás biztonsága bizonytalan.
Az első darab felragasztása előtt célszerű próbaragasztást is végezni. A hőszigetelő tapéták minden termékének egyik oldala papírtúlnyúlással, némi hossztoldással rendelkezik. A hőszigetelő tapétáknak ez a tulajdonsága arra való, hogy a felhasználás során a csíkokat egymás mellé ragasztva, hézagmentes egybefüggő felületet adjon. Az (alátét)tapéta  és ezt is érdemes a felragasztás megkezdése előtt észben tartanunk - tapétázó késsel vonalzó mellett jól vágható.
A hőszigetelő tapéta felragasztásának folyamatában egy érdekes technikai részleteket érintő adalék lehet, hogy a méretre vágást követően még a tapétázó asztalon a papírtúlnyúlást 90 fokra folyamatosan haladva, felsimítjuk, mindenekelőtt azért, hogy a csíkok egymáshoz illesztését ne zavarják. Az előkészített falfelületre minden kenésre alkalmas eszközzel, de leginkább glettvassal hordjuk fel a ragasztót. Fontos, hogy a ragasztó felületre történő felhordását követően azt teddy-hengerrel egyenletesen és mindenütt egyforma vastagságban dolgozzuk szét. Külön érdemes kihangsúlyoznunk, hogy csak a falfelületet kell ragasztóval bekenni, majd azonnal a már előre leszabott tapétacsíkokat természetesen a habos oldalával a falfelületre simítani. Még egy érdekes trükkre érdemes utalnunk. A papírtúlnyúlást normál tapétaragasztóval kétszer kenjük be, majd a száradási idő eltelte után ezt a vékony sávot átgletteljük, hogy a karton vastagsága ne látszódjon.



Tapéta a hőszigetelő (alátét)tapétán

Akkor sem kell kétségbe esnünk, ha már előre megvettük szobánk falának kiszemelt tapétáját, mivel a hőszigetelő (alátét)tapétára a - szigorúan csak a száradási idő eltelte után - szinte bármilyen típusú tapéta felragasztható. Csak a tapétát kell bekenni - tehát az alátéttapétát nem - a már közismertebb tapétaragasztóval, vékonyan és teljes felületén egyenletesen. Mivel összességében nem egyszerű eljárásról van szó gondoskodjunk a folyamatos szellőztetésről a túlzott párásódás elkerülése érdekében. A hőszigetelő (alátét)tapéta közvetlen festése - mint utaltunk már rá -nem javasolt. Ha festett felületet szeretnénk a hőszigetelő (alátét)tapéta felragasztása után szobánk falain, akkor mindenképpen festhető, vagy fűrészporos tapéta felragasztásával válik festhetővé a felület.