A tapétagyártás története

A tapéták előállításának módja rengeteget fejlődött a korai tapéták óta, amelyeket még kézzel készítettek a mesteremberek. Mint a legtöbb termék esetében, néhány évszázad alatt az egyedi, kézzel készített daraboktól e területen is eljutottunk a tömeggyártás útján készült, milliók számára elérhető burkolatokig.

Az első, antik tapétákat, amelyeket a középkor vége felé kezdtek alkalmazni, még bőrből készítették, tekercsek segítségével vitték fel rájuk a dombornyomott dekorációt. Az ezen bőröket készítő mesteremberek idővel más mesterségek űzőihez hasonlóan céhekbe szerveződtek, úgy állították elő termékeiket, s elkezdtek szabványok szerint dolgozni, azaz megjelentek a tömegtermelés alapjai. A dombornyomás mellett stancolást is alkalmaztak, és az ilyen módszerrel elkészített dekorált bőröket később összevarrva, keretben rögzítették a falakra.

Ezek mellett léteztek papírcsíkokból ragasztott, egyedileg, kézzel díszített darabok is. Ezek már csak elkészítési módjuk miatt is szintén a tehetősebbek otthonait díszítették, akárcsak a textíliákból készült falburkolatok.

A nyomdaipar fejlődése a tapéták előállítására is nagy hatással volt, a XVII. században e technológia miatt lehetővé vált a nagyobb méretekben történő előállítás, a tömeges tapétagyártás megjelenése pedig az 1830 körül feltalált dobszita megjelenésének volt köszönhető.

Napjainkban leggyakrabban a rotációs mélynyomásos technológia segítségével állítanak elő jó minőségű, részletgazdag tapétákat, amely szinte fényképminőséget képes produkálni. A technológia lehetővé teszi az igen jó minőségű tapéta minták nagy méretekben történő előállítását. A rotációs mélynyomás során digitálisan letapogatják a mintát, ezt követően pedig lézer segítségével viszik azt fel a nyomóhengerre.

Nagyobb méretű minták esetében, posztertapéták esetében alkalmazzák a szitanyomásos technológiát is (Ilyen például a modern Rasch tapéta.) Rotációs szitanyomással készülnek például a szintetikus falburkoló anyagok – ebben a esetben a texturált tapétát papír alapanyagon hozzák létre.