Európai tapéta

A DIN EN 235-ben a "DIN EN 235" és az MSZ magyar szabvány, a  vonatkozó európai szabvány, a tapétákat két fő csoportba sorolja, nevezetesen a befejezett falborításokat és az azt követő késztermékeket. Külön kategóriában vannak a falfestmények is.

Kész falburkolatok Az anyag szerint az 1. csoportban a tapétákat nyolc alcsoportba osztja:
  • A papírral  borítás a nyomtatott, dombornyomott vagy gyűrött papírból készült normál tapétákra vonatkozik. Mind a színes nyomtatott és a sima tapétát nagyon kedvelik a designerek. A kétrétegű dombornyomott tapéta (amit nevezünk Duplextapétának, vagy prégelt tapétának) különösen magas minőségűnek számít.
  • műanyag falburkolat kategóriája (papíralapú) tartalmazza az összes tapétát, amelyen egy műanyag felület (pl. Műanyag granulátum, vinil és más műanyag felületek) laminálva lettek a papírra. Ezeket a megoldásokat habtapéta felületűnek mondjuk.
  • A műanyag falburkolatok (papír hordozó nélkül) nem laminálódnak papír hordozóra, vagy nem igényelnek hordozóanyagot.
  • A nem szövött tapéta, a vlies egyik oldalán impregnált vlies anyagból készülnek, amely főleg pép- és textilszálakból áll. A vlies tapéta anyaga növényi rost tartalmú, gyapot szálakat is tartalamazó gyapjúrostos tapéta. A papír tapétától eltérően a nem szőtt tapéta (vlies) megszünteti az áztatási időt. Ezenkívül a tapéta ragasztót a tapétán vagy közvetlenül a falra  kell felhordani és ezután lehet a tapéta a helyén lehet alkalmazni. Ajánlott ragasztó Metylan Direkt. A nem szövött , vlies tapéták könnyen használhatók a nedves területen és - minőségtől függően - általában lángálló (DIN 4102 B1) minőségűek lehetnek. A ragasztáskor és vásárláskor mindig ellenőrizni kell a tapétát, értelmezni és annak megfelelően tapétázni.
  • textil tapéta szálrendszerek papírra vagy nemszövött (vlies) hátlapra kerülnek.  A textil tapéta az egyik legrégebbi fali dekoráció amit szállodákba, iroda épületekbe, hálószobába, konferencia termekbe, múzeumokba építenek be.
  • velúr tapéta előállításához a kívánt mintát ragasztóanyaggal nyomtatják fel, majd elektrosztatikusan, nagyon rövid szálakkal rögzítik. Ennek eredményeképpen a rostok csak a tapéta ragasztóhoz tapadnak. A A velúrtapétát szinte kizárólag a műemlékek megőrzésében, restaurálásában használják.
  • A fémhatású falburkolatok tapétáit, általában vékony alumíniumfóliából készítenek. A színes bevonat réz-, arany- vagy más fémes hatásokat eredményez, a réz, vagy a fém oxidációja további tervezési lehetőségeket kínál. Mivel a termelés nagyon összetett, ez viszonylag drága tapéta terméknek számít.
  • Természetes anyagú tapéta esetén természetes anyagok, pl. Levelek, fű vagy parafa készíthetők papírra, vagy vlies hordozóra. Ez a tapéta típus, amely Kelet-Ázsiából származott, az 1980-as években különösen népszerű volt, de még ma is ritkán, de azért még használják.
A 2. csoport a festhető falburkolatokat öleli fel. Festhető tapéták.

A későbbiekben kezelt festésre váró falburkolatok "félkészek", és csak festéskor kapják meg a végső megjelenésüket. Különböző anyagokból készülhetnek, például vlies, papír, üvegszál, műanyag vagy textíliák. Az egyik tipus a durva és az üvegszálakat tartalmazó üvegszálas tapéta. Ezeket felváltja a strukturált nem szőtt vlies tapéta, melynek az aránya folyamatosan növekszik.

A festmény tapéták külön kategóriát alkotnak, amelyre az EU besorolása nem vonatkozik. A falfestmények nagyméretű, falfeltöltő motívumok, fényképek vagy festmények. A híres fotó tapéták jelenleg a digitális nyomtatásnak köszönhetően újjáéledtek és óriási rohammal tapétázzák a hálószobákba, iskolákba, gyárakba, kórházakba, irodákba, hotelekbe, és szálláshelyekre, benzinkutak büfé részébe, kollégiumokba. https://www.tapetacenter.hu/gyarto/mr-perswall