Kék kör, sárga háromszög és piros négyzet, ez a Bauhaus tapéta életérzés? Weimarban 1919-ben alapított Bauhaus iskola a modernitás bölcsőjének tekinthető. Ebben az iskolában épületeket, bútorokat, posztereket, modern tapétákat terveztek, amelyek majdnem száz évvel később is szép tapétáknak tekinthetőek. Egy olyan iskola, amelynek célja a kézművesség, a művészet és a technológia ötvözése volt, ezért ez nagyon különleges elképzelés volt. A színárnyalatok, a szín kontrasztok és formák tanulása nagymértékben fejlesztette a diákok tapéta tervezési munkáját az alkotó design tevékenységében.

 

A BAUHAUS iskola skandináv diákjai és tanárai újszerű módon álltak a művészetek megújhodásához. Ezeket az alkotásokat a 21. században kihozták a múzeumokból és sorozattermék formájában megjelentek a mindennapok lakásaiban és az otthonokban, irodákban és iskolákban.

Skandináv tervezők II katalógusa a Hajlék-2000 Kft üzleteiben és web áruházában.

https://www.tapetacenter.hu/tapeta/scandinaviandesinersII

https://tapetaonline.hu/tapetak/boras-136/scandinavian-designers-ii-183

Ezekben időtlen design történetek megjelennek a tapétákon!

Ez a Skandináv Designers II - egyedülálló lehetőség arra, hogy a klasszikus skandináv dizájntörténet egy darabjába öltöztetesse fel a helyiségeinek a négy falát. Ebben a tapéta katalógusban öt különböző tervezői ikon közül választhat az építészetben és a formatervezésben az 1940-től az 1960-as évekig. Arne Jacobsen időtlen geometriai eleganciáról és Stig Lindberg díszes tündérmintáiból találunk néhány gyöngyszemet. A tapéta katalógus minden mintája természetes, színes és játékos jellegű, ami tökéletesen kiegészíti a skandináv művészek belső bauhaus stílusát. Elmondhatjuk, hogy új utakon jártak és a klasszikus innováció soha nem volt ebben az időben.

 

  

A német BAUHAUS iskola más irányból közelítette meg a tapéták megjelenési formáját. Íme néhány tapéta a legújabb üzleteinkben kapható BAUHAUS katalógusból:

Sok egyedi geometriai mintázat jött létre az alakzatoknak megfelelően. Ezek a háromszögek, négyzetek vagy csíkok, kontrasztokkal és arányokkal játszadozva.

A modern csíkos tapéta minta állandóan szerepel a lakóterekben és azok belső dizájnjának a kialakításában. Mintázatok és csíkok a saját ritmusuk szerint a fénnyel és a sötétséggel játszadoznak. A tervezett háromszögek színes fém mintái, az árnyékos képek felhasználásával dinamikussá formálták a tapéta mintákat. Ez a geometriai játék megtalálható az üzleteinkben található tapétákon. Keresse a skandináv designereket a Borastapetertől és a BAUHAUS katalógust a Rasch gyár termékét.

 

A BAUHAUS még ma is az avantgárd… A mai napig divat és a grafika, tapéta tervezőit a 20-as évek mintái befolyásolják. Újra betervezik a Bauhaus életérzését és újraértelmezik azokat. Használnak aktuális árnyalatokat, például rózsaszín, türkiz vagy finn kék és mindenféle pasztell árnyalat.

 

A belső terek oldalfalán levő tapétákon megjelennek a geometriai minták különféle feldolgozásban. Az új BAUHAUS tapéta felöltözteti a lakását anélkül, hogy felújítaná a falait vagy új bútorokat vásárolna. Ezzel minden segítség nélkül új színt hozhat a tapétájával a nappalijába vagy a háló szobájába. Egy fal vagy az egész szoba letapétázva, a geometriai tapéta minták mozgalmas hátteréül szolgálhatnak. A tapéta minták kihangsúlyoznak a szobában egy bizonyos területet, például a munkahelyet vagy hálószobát. A színes csíkok, négyzetek vagy háromszögek mindig nyugalmas belső teret adnak a tervező művész szerint.

 

Ha kedveli az erotikus kísérleteket, kombinálja a mintázott tapétákat kiegészítőkkel. Ezek lehetnek szőnyegek, takarók vagy párnák. Ezzel dinamizmust és rezgést kölcsönöznek a lakóterük, munkahelyük, hálószobájuk négy falára.

 

A BAUHAUS TAPÉTA

A Bauhaus tapéta modern ipari termék és így elkülönül a festők kézműves falburkolataitól. 1929-ben jelent meg először a " Lakótelepi tapéta " a piacon. Ezt az egyszerű tapéta típust nagy mennyiségben lehetett olcsón előállítani. A Bauhaus tapétákat a szociális bérlakásokban használták először. Ez a tapéta típus az olcsó munkáslakások elengedhetetlen terméke lett, a két háború között. Eleinte kétség merült fel, hogy ezek a tapéták valóban alkalmasak a Bauhaus épületekbe? Ebben az időben túl sok volt a burzsoá komfort érzés, amely nem illeszkedett a Bauhaus avantgárd gondolkodásához. És mégis ebben a társadalmi helyzetben a Bauhaus tapéta érvényesült.

Időtlen klasszikus a BAUHAUS, a tapéták között

A háború utáni évek óta új tapéta katalógusokat hoztak létre és alakítottak át. Még ma is a Bauhaus tapétákat áthatja az egyszerűség, tartósság, ami a Bauhaus termékeket jellemzi. Magas színvonal és időtlen modernség. Elmondhatjuk, hogy a Bauhaus stílusú tapéta figyelmes jellegű. A minták finom rácsokból, foltokból, csíkokból, hullámokból és vonalakból állnak. Ezek textúrája, felülete színessé teszi a falakat. A finom dizájn nem vonja el a figyelmet. A gyakran szigorú geometrikus minták másként mutatják a falakat a látósíktól függően. A Bauhaus tapéta általában vlies, gyapjúrostos anyagból készül, amely háromdimenziós nyomtatással van nyomtatva. A tapéta ragasztója vlies hátú tapéta esetén a Metylan direkt tapéta ragasztó. A vlies tapéta stabilitása kiemelkedő minőségű. Az ingadozó klímában vagy a páratartalom megváltoztatásában is képes együttműködni. Ez a tulajdonsága, a vlies gyapot és növényi rostos anyagának köszönhető. A Bauhaus tapéta finom alakja és színezése egyedülálló, időtlen fali élményeket eredményez.

Tapétázási tanácsadó:

Mészáros Árpád

Hajlék-2000 Kft.

Telefon: +361 788 5095