A tapétapiac sokszínűsége és vlies tapéta - A vlies tapéta „madártávlatból” Igazi szép szoba tapéta

A tapéta már az európai megjelenésétől kezdve – különös tekintettel a tizenkilencedik század végétől érzékelhető hatásának köszönhetően - kedvelt díszítő bevonata lakóhelyiségeinknek. Általánosságban véve a technológia fejlődésével, valamint az életkörülmények javulásával egyre több helyen kerül alkalmazásra. Ezzel összefüggésben nem véletlen, hogy megjelenésének változataival és sokszínőségével, illetve mintázatának legkülönbözőbb variánsaival kezdettől fogva követte a mindenkori divatirányzatokat. Ezért van az, hogy az egyes tapétatípusok választéka mára már elbizonytalanítóan bőséges. Az elmúlt tíz évben folyamatosan kiszorította a vlies tapéta a papír tapétát a piacról, az egészségtudatos és környezettudatos tulajdonságaival. Jelen pillanatban a választék 80%-a vlies tapéta. A kívánalmainknak megfelelő tapéta és tapétatípus kiválasztása elsősorban a tapétával szemben támasztott felhasználási igényeinknek megfelelően történik és az esetek többségében követi majd a megfelelő mintájú, struktúráltságú és színű változat meghatározása. Elvárásainknak sok szempontból megfelelhet a vlies tapéta.

  Miért a vlies tapétát?

Amennyiben egy tapétázásban járatlan felhasználónak szeretnénk a vlies tapéta elsődleges fontosságú és legjelemzőbb tulajdonságait egy-két mondatban összefoglalni, akkor az elsők között kell megemlítenünk: cellulóz és poliészter alapú textília hordozóra készül a Gyapjúrostot tapéta és általánosságban véve különböző domború mintázatú (habosított) felületekkel, ami utánozhatja a szövet, a halszálka és más egyéb mintákat is. Rugalmas és erős anyag, ezért nem árt tudnunk egyes felhasználási területeinek alkalmazásánál azt, hogy kisebb mozgások hatására nem reped el. A felrakásnál csak a falat kell a szükséges mennyiségű ragasztó anyaggal bekenni, a tapétát külön nem. Ezek a tapéták általában festhetők. De nézzük a vlies tapéta tulajdonságait és általános ismérveit részleteiben.

A vlies tapéta kicsit közelebbről - Modernitás és környezetkímélő hatás

A Vlies - vagy egyes szóhasználatok figyelembevételével - gyapjúrostos tapéta a legkorszerűbb, már a környezetkímélő szempontokat is figyelembe vevő falburkoló, amely - mint fentebb utaltunk rá - papír helyett textilszálakat és cellulózt is tartalmaz. Nyugodt szívvel állítható, hogy a vlies tapéta az egyik legmodernebb tapétatípus, amely nem csak számtalan előnyös tulajdonságával és a felhasználása során nyújtott könnyű kezelhetőségével tűnik ki, de egyben teljes mértékben környezetbarát is. Manapság a tapétafelhasználás során nem csak „magában” használják. A vlies tapétát egyre többször alkalmazzák hordozórétegként vinyl és műanyag tapéták felhelyezésekor is.

A vlies tapéta és a tapétázandó felület összhangja

A fentebb összegzett tulajdonságainak köszönhetően, a vlies tapéta az egyes tapétaipusokkal szemben számos egyedi előnyt is biztosíthat a felhasználása során. Mindamellett, hogy több tapétatípushoz hasonlóan egyszerűen és gyorsan felrakható akár „házilag” is, alapanyagának és kedvező tulajdonságainak köszönhetően nagyban elősegíti a jó minőségű, gyűrődés vagy "csíkmentes" felület elérését a tapétázás során. Mire is gondolunk? Különösen ajánlott lehet alkalmazása tetőtéri helyiségek tapétázására, ahol a gipszkartonon vagy a fűtés során keletkező - majd általánossá váló - hő hatására vagy egyéb statikai okok következtében bekövetkező mozgások miatt apró repedések keletkezhetnek. De nem csak azáltal előnyös, hogy a fal esetlegesen bekövetkező mozgása esetén sem reped el, hanem lélegző, ha tetszik „légáteresztő” valamint páraáteresztő tulajdonságú is egyben. Külön említést érdemel egy, a gyakorlatban történő felhasználás során a felhasználók által gyakran visszajelzett tulajdonsága, amely azt igazolja, hogy a fal javításkor (például a manapság polgári lakások elektromos vezetékeinek cseréje során előforduló villanyszerelő doboz kibontása) maradéktalanul lehúzható a falról, majd akár újra vissza is lehet ragasztani. A vlies tapétát gyakran alkalmazzák az újépítésű házak esetében is, nem csak rugalmasságából eredő kedvező tulajdonsága miatt, de egyben a már említett kiváló lég- és páraáteresztő képessége miatt is. Ami - nem utolsó sorban - jól érvényesíthető a házak és lakások hatékonyabb szigeteléskor, hiszen napjainkban a környezetkímélő szempontok és különösen a „financiális” szempontok kerülnek előtérbe a legtöbb háztartásban. Légáteresztő tulajdonsága garantálja azt is, hogy a vlies tapéta egyáltalán nem penészedik majd. Noha a vlies tapéta falfelületre történő felhelyezéséről még szólni fogunk, előnyei taglalásánál annyit még mindenképp érdemes kihangsúlyoznunk, hogy felrakásánál egyáltalán nem áll fenn a szakadás vagy gyűrődés veszélye. Rugalmas tulajdonsága a biztosíték arra, hogy az összeillesztés - amely egyéb tapéták felrakása során igen idegtépővé teheti az egyes darabok összeillesztését - zökkenőmentes lesz, mivel képes a kisebb mozgásokat rugalmasan követni. Emellett arra is lehetőség van, hogy nedvesen vágjuk méretre és formára, nem is szólva arról, hogy egyes típusai akár át is festhetőek.

A vlies tapéta felhelyezése és a falfelület előkészítése

A Vlies tapétafalon történő alkalmazása, falra történő felhelyezése - mint arra már korábban érintőlegesen utaltunk - igen egyszerű. Jó ha tudjuk a vlies tapéta felhelyezésének munkálatai előtt, hogy ennek a tapétatipusnak is vannak olyan alapvető tulajdonságai, amelyekre még ennél a nagyon könnyen kezelhető, akár sajátkezüleg is felrakható tapétánál, mint falburkolatnál is oda kell figyelnünk. Mint minden tapétatípus falra való felhelyezésénél, így a vlies tapéta alkalmazásánál is tartsuk szem előtt, hogy mielőtt nekiállnánk a tapétázásnak, meg kell győződnünk a tapétázni kívánt felület minőségéről. Elő kell készítenünk a felületet. A falfelület minőségének kritériumai között első helyen szerepel a fal és a mennyezet simaságának, szárazságának és a falszín homogenitásának biztosítása. A felület szilárdsága is elengedhetetlen, hiszen hulló, esetlleg omladozó vakolatra nem lehet tapétázni. A Vlies tapéta alkalmazása abban is eltér sok más tapétatipus felhasználásától, hogy vlies tapéta esetén makulatúrára, azaz csomagoló alap papír csík használatára egyáltalán nincs szükség. Sőt jó ha tudjuk, hogy amennyiben a tapétázni kívánt falfelületen korábbi tapéta- vagy festékmaradék található, azt alaposan el kell távolítanunk a falfelület előkészítése során.

A vlies tapéta felrakása

A Vlies tapéta egyik - és a felhasználást alapjaiban érintő - jellegzetes tulajdonsága hogy a ragasztót a felrakás előtt nem a tapétára, hanem közvetlenül a falra kell felvinnünk, ami a kezdő tapétázók számára is nagy könnyebbséget jelent. A ragasztó típusát tekintve jó ha tudjuk, hogy a hagyományos tapétákhoz használt ragasztóanyagok a vlies tapéták felragasztásához nem megfelelőek. A gyapjúrostos tapéták felhelyezéséhez a szakemberek liginkább a Metylan Direct ragasztót ajánlják, felhordásához alapvető eszközként prdig a Metylan direkt ragasztóhengert. Általában az előkenéshez a ragasztót még hígítanunk kell, jóllehet azt hogy pontosan milyen arányban szükséges a ragasztó hígítása, azt a dobozon is feltüntetik. A kijelölt falfelületet az előkenést követően az igen sűrűre (sokak szerint gyakorlatilag „pudingszerűre”) kikevert speciális ragasztóval vastagon bekenjük egy tapétacsík szélességben és nagyjából tíz-húsz centiméter ráhagyással. A ragasztót - a Metylan ragasztóhenger hiánya esetén - célszerű szimplaszőrös teddy hengerrel felhordani. Ebbe a ragasztómasszába fektetjük bele szárazon a vlies tapétacsíkunkat. Ezt követően a tapétázó kefével, gumihengerrel vagy tapétázó lapáttal felsimítjuk a falra a gyapjúsoros tapétánkat az egyéb tapéták felhelyezése során már jól ismert módszert alakalmazva: vagyis a simítást mindig a tapétacsík gondos és pontos elhelyezése után, a csík közepétől a szélei felé haladva végezzük még akkor is, ha a Vlies tapétánál nem kell gyűrődéstől tartani. Ezt követően nincs más dolgunk, mint a már jól bevált módszerrel a túllógó részeket egyszerűen levágjuk. A vlies tapéta következő tapétacsíkjának felhelyezésekor pedig már egyszerűen csak megismételjük a fenti folyamatot.