Skandináv tapétastílusok és designerek

A svéd és skandináv designerek munkái kiemelkednek az európai lakberendezési piacon. Nem véletlen az IKEA sikere, de nem csak a bútorokban, hanem a tapéták terén is megújulást hoztak a skandináv tervezők. Bár a német Rasch, vagy olasz designerek munkái is kiemelkedőek, a skandináv tervezők új szemléletet tudtak meghonosítani egyedi, északi látásmódjukkal. Az alábbi cikkben a legnevesebb skandináv tapétadesignereket és kollekcióikat mutatjuk be röviden.

A skandináv tapéták igazi értéke a hagyományos kézművesség és a modern design harmonikus ötvözete. A skandináv tapéták szellemisége mindig őriz egy kis nosztalgikus felhangot. Talán nem véletlenül. A skandináv elszigeteltség, a természet jelenvalósága teszi egyedivé a svéd és dán tervezők munkáit. A természeti minták gyakori alkalmazása mellett ugyanakkor erősen jelen van a modernség is, amit a szakmai közönség is díjaz, így a például a Boråstapeter kollekciója 2012-ben elnyerte az ELLE belsőépítészeti díját.

A kiindulási pont: Arne Jacobsen

A skandináv tapéta design egyik nagy alakja Arne Jacobsen, neves dán építész, designer. Az ő munkássága tette ismerté Dániát a design terén. Bár építészként számos neves épület kötődik nevéhez, az utókor mégis elsősorban bútor designerként tartja számon és kiindulási pontja a skandináv tapétastílusnak is. Nélküle elképzelhetetlen megérteni a skandináv lakberendezést, egyszerű, letisztult formavilága, ma is jelen van a svéd otthonokban. Arne Jacobsen munkáságára alapozta a Boråstapeter is tapétakollekcióit, amelyek azonban számos új elemmel bővültek, modern designerek keze munkája alatt.

Every Day kollekció

Az Every Day kollekció célja, hogy mindennapi társunk legyen otthonunkban. A svéd designerek, olyan minták megalkotására törekedtek, amelyek harmonikusak, lágy formákkal, és színekkel dolgoznak. Olyan kollekcióról van szó, amely akár évekig otthonunk része lehet, nem harsány, de közvetíti a skandináv életérzést. Az Every Day kollekció megalkotója Ingela Wingborg, aki harmonikus grafikáival az otthon nyugalmát igyekezett megjeleníteni. Wingborg a svéd Boråstapeter designer csapatának elismert tagja.

Lilleby tapéták, a gyermekeknek

Hasonló célokat tűzött ki a Lilleby kollekció is, ám ez a designerek által megálmodott gyűjtemény kifejezetten a gyermekek számára készült. Egyedisége a nem harsány, de játékos formakincs, amely teret enged a gyermeki képzeletnek. A kollekció sokféle mintájával, motívumkészletével a különböző érdeklődésű gyermekek számára is tökéletes választás lehet. A Lilleby kolekció megálmodója, az a Hanna Wendelbo-Hansson, aki a Falsterbo kollekciót is jegyzi. Wendelbo-Hanson a Göteborgi Egyetemen tanul, jelenleg ő is a Boråstapeter csapatát erősíti.

Vintage kollekció, a vidék szerelmeseinek

A Vintage kollekció nagyszüleink korát idézi fel, pontosabban a svéd vidéki harmóniát idézi meg. A designer inspirációját a régi kopott és nyers falfelületek, és nagyszüleink virágos ágytakarói adták. A kollekcióban egyszerre van jelen a nosztalgia, a sikkes romantika, és a régi épületekre jellemző nyers felületek. A Vintage kollekcióban a minimalista felületek és a bonyolult formavilág együttesen alkot harmóniát. Ideális választás, azon hölgyek számára, akik szeretik az enyhén romantikus stílust és a vidékies formakincset. A kollekció megálmodója, az az Ulrica Hurtig aki a Boras-i Egyetem textil iskolájában végzett 1998-ban, azóta számos nagy márkácégnek dolgozott, köztük a Boråstapeternek is.