A színek emlékeket és együttléteket idéznek elő. Tükrözik a jellemünket és a tulajdonságainkat, ezért beszélünk a színpszichológiáról vagy a pszichológiai színhatásról is. A színek hatása - akár tapéta, falfestés, sokszínű és lenyűgöző. Már Goethe széles körben foglalkozott vele, és 1810-ben tette közzé a "Zur Farbenlehre" című munkáját, amelyből még sok pont érvényes. Mindenekelőtt az a tény, hogy a színek ideálisak otthona tervezésekor. De mi a legjobb tapéta az Ön számára a nappaliban? Melyik tapéta színe alkalmas a kis helyiségekre? És miért olyan jó dolgozni egy könnyed jól tapétázott irodában?


A tapéta színeinek pszichológiai hatásai


Az egyik tapétázónak van kedvenc színe, a másik felhasználónak pedig abszolút nincs. Az ízek különbözőek és a színek által előidézett hatások különbözőek lehetnek. A monokróm tapéták általában különfélékké válnak a különböző színű vagy mintázott tapéták okos kombinációjával. Mindenesetre arra is fel lehet használni, hogy olyan egyéni tereket hozzon létre, amelyek a tudatalattira hatnak, érzelmeket kelthetnek, és hangulatokat is létrehozhatnak. A kiválasztott háttérszíntől függően a falburkolat nem csak a szem számára gyönyörű, hanem a lélek balzsamja is lehet. Azok, akik védelmet keresnek, válasszanak más tapétát, mint aki, aki felfokozott figyelem középpontjában él. Aki nyugodt és csendes helyen szeretne dolgozni válasszon olyan tapétákat mintha egy árnyas parkban lenne, megfelelő pszichológiai hatással. És azok, akik el akarják fedni a kedvezőtlenül berendezett szobáikat, olyan színeket igényelnek, amelyek színpompásságuk miatt különösen alkalmasak erre.


Ha vidám, friss tapétát keres, ne ragaszkodjon egyetlen színhez sem, hanem bátran válasszon. Mutassa meg másoknak is amit speciális effektusokkal készített. A barokk tapétákat, a bonyolultan díszített formaterveket és a tervezett háttérképeket általában a presztízs tudatos emberek választják. A finom szatén tapéta vagy a fém tapéta tökéletesen illeszkedik pszichológiai szempontból is ezekhez a tapétázási célcsoportokhoz. Ahol az egyéniség és a kreativitás él, grafikus tapéták, vad minták vagy fotó tapéták kellenek, ami jól megy a személyiségükhöz. A színárnyalat és az abszolút kreatív dizájn biztosan nem mindenki számára azonos, de a tapéta vásárlásának szépsége igen. Bátran kijelenthetjük, megengedett, ami tetszik.

Nagyobb, kisebb, magasabb, ...

A meleg és gazdag színek, valamint a tapéta és a padló közötti kontraszt munkák a nagyméretű szobákhoz is alkalmasak, mivel optikailag csökkenthetőek a belső terek, hogy hangulatos légkört teremtsenek. A sötét padló és a pasztell színű tapéta jó színt alkotnak a színelmélet szempontjából. A magas mennyezeteket sötét színek zavarják. Egy másik lehetőség, hogy a mennyezet fénye tükröződjön a falakra és tapéta 15 cm-re a mennyezetről kezdődjön lefelé. A gyönyörű tapéta színe feltükröződik a mennyezetre. Az alsó mennyezetek azonban gyors tempójúak és könnyű tapéta színűek, míg a falak színesek lehetnek. A kis helyiségekben azonban el kell hagyni egy minta tapétát, így nem tűnik nyugtalanítónak. A kis helyiségek tökéletes színhatású háttérképének köszönhetően hűvös, kékes árnyalatok bizonyultak a legjobbnak. Azonban, ha túl kevés fény esik a szobába, a zöld a pszichológiai szempontból jobb választás, mivel ez nem hoz létre hideg érzetet.


Színek és hatásuk


Nagyon természetesek a barna és a földi árnyalatok, amelyek közvetítik a stabilitást és a biztonságot. Természetes anyagok és az Anyatermészet kapcsolódik ehhez a színhez. Különösen népszerűek a nappaliban, mert nyugtató karizmájuk van.
A zöldet sem meleg, sem hideg árnyalatok nem befolyásolják, ezért a központ színe, ami harmóniát, nyugalmat és egyensúlyt sugároz. Harmonikus és természetes zöld tapéta ötvözi a saját szobájának a négy falát, és sugározzák az egészséget és a reményt.
A látszó fal a legfényesebb színes felület a sárga forrásaival, és biztosítja a vidámságot, élénk kommunikációt és pozitív hangulatot. A naphoz hasonlóan a hőt a lakóterekbe sugározza, és bármilyen más színnel kombinálható.
Energiás, érzéki és domináns tapéta piros színnel, amellyel energiasávjaink feltöltődnek. Mentálisan, a piros is élénkítő, aktiváló hatással bír. Ha egész szobát tapétázol a piros színnel akkor ez az egyik legmelegebb árnyalat, a szeretet, a szenvedély és az erotika.

A narancs is színes, élénkítő hatással bír. Ez is életerős és sugalmazza az optimizmust és a dinamizmust, de túl hangosnak is tűnhet.
A kék a puha, hideg színekhez tartozik. A hidegség és a frissesség, a szélesség és a mélység, a béke és a pihenés kapcsolódik hozzá. A kék színű tapéta nyugtató hatással lehet a színpszichológiájára és elősegítheti a koncentrációt.
A kiválasztott színtől függően az ibolya lehet mágikus, misztikus és titokzatos, vagy finom és virágos. Emellett a tapétákon található színnek az az előnye, hogy mélységet ad a tereknek, és optikailag is kicsinyíthet.
A fekete-fehér segítség a térszerkezettel, a színes tapétacsíkokkal ellentétben, elegáns és időtlen megjelenésű. A fehér szoba színes elemekkel dolgozik képek vagy díszítőelemek formájában, míg egy teljesen fekete tapétázott szoba nem ajánlott. De a sötét szín néhány sora nagyon jól működik.