Ha kedvenc gyermekeink zsúron találkoznak és kakaós kaláccsal dobálóznak, akkor ajánlott mosható tapétát ragasztani a gyermek szobákba, mert egy idő után ennek a tapétázott falakon látványos következményei lesznek. Ez a kép ismerősnek tűnik számodra? Édes élelmiszerek a szájban, és lelkes öröm a tapétás falakon. Annak érdekében, hogy ilyen helyzetekben nevetni tudjon, a mosható és könnyen tisztítható tapéta a megfelelő megoldás.

A mosható tapéta hihetetlenül praktikus és különösen igényes olyan helyiségekben, ahol aktív és társaságkedvelő gyermekek és felnőttek találkoznak. A mosható tapéta kérdéseket vet fel mivel különböző felszíni mintái vannak, amelyek a tisztíthatóság szempontjából különböznek egymástól. A mosható tapétákat a helyiségek szennyeződésére való fogékonysága alapján tapasztalai úton kell kiválasztani.

Mosható tapétákat számos kategóriában forgalmazunk legyen akár 3D tapéta, olasz tapéta vagy luxus tapéta.

Milyen különbség van a mosható tapéták között? - A tisztítás osztályozása

A Hajlék-2000 Kft budapesti üzleteiben és web áruházaiban megtalálja azokat a tapétákat amelyek a tisztítási képesség szerint négy különböző kategóriába sorolhatók:

1.) Mérsékelten vízállóak 2.) Mosható tulajdonságokkal rendelkeznek 3.) Súrolhatóak 4.) Erősen súrolhatóak Jelek a tapétán:
  Vízálló a feldolgozás idején. A foltok takarítása gyengéden elvégezendő, finom törléssel. Ragasztó: Metylan Normal ha papír hátú. Ha vlies, akkor Metylan Direct.
  Mosható. A könnyű szennyeződés nedves szivaccsal kíméletes módon lehet. Ragasztó: Metylan Normal ha papír hátú. Ha vlies, akkor Metylan Direct.
  Magas mosásállóság. A szennyeződés, kivéve az olaj- és zsírfoltokat, enyhén szappanos vízzel távolítható el. Nedvesen jól tisztítható Ragasztó: Metylan speciál ha papír hátú. Ha vlies, akkor Metylan Direct.
  Lesúrolható. A szennyeződés eltávolítható enyhe szappannal és puha kefével. Ragasztó: Metylan speciál ha papír hátú. Ha vlies, akkor Metylan Direct.
  Nagyon kopásálló. Mosható, A szennyeződés enyhén csiszolóanyaggal és kefével eltávolítható. Ragasztó: Metylan speciál ha papír hátú. Ha vlies, akkor Metylan Direct.

A tapéta tekercs beépítésekor, a tapéta tekercseken látható a megfelelő tisztítási osztály hullámvonalas szimbólumai. A lemosható tapéták bevonattal (vinil bevonat) vannak ellátva, így a felület károsítása nélkül tisztítható. Ez az épületfizikai érintkezés nem befolyásolja a tapéta esztétikai megjelenését. Az erős tapéta felülete tömör, így ellenáll a szennyeződésnek és kiváló moshatósági tulajdonságokkal rendelkezik.

Műanyag bevonattal készült - vinil tapéta

A tapéta moshatóságának elérése érdekében műanyaggal, általában polivinil-kloriddal (PVC) készülnek. A mosható vinil tapéta elülső látható oldala műanyag bevonatú, a háta pedig a hordozó anyaga szerint papír vagy nem szőtt, vlies, gyapjúrostos tapéta lehet. A külső bevonat miatt ezeket a tapétákat vinil tapétának is nevezik. A profil tapéták lehetnek a habosított polimerekből vagy PVC-ből készített „habosított tapéták” amelyek a tapéták egy divatos csoportját képezik.

1. Mérsékelten vízálló tapéták

Azok a tapéták ahol nedves szivacsot vagy ruhadarabot tartalmazó eszközzel finoman lehet törölni a felületet, a tapéta károsítása nélkül. A tisztíthatóság kizárólag a nedves tapéta ragasztóra vonatkozik, amelyet gondosan kell törölni és nem szabad dörzsölni. Tisztítószereket, például szappanos vizet nem szabad használni. Ez azt jelenti, hogy szennyező anyagokat nem lehet nedves eszközzel eltávolítani a tapéta felület károsítása nélkül. A mérsékelt vízállóság miatt nem mosható ez a tapéta típus. Ezek az egyhullámos vagy kéthullámos papír tapéták elsősorban dekoratív célokat szolgálnak. Ezek olyan helyiségekre alkalmasak, ahol a falszennyezés meglehetősen alacsony, vagy nulla.

2. Lemosható tapéta

A mosható tapétákat úgy kell illeszteni, hogy szennyeződéseket nedves ruhával vagy szivaccsal, enyhén mosószeres vízzel lehessen törölni. Erről a típusról nem távolíthatók el a zsír, olaj és oldószeres foltok. Maró hatású tisztítószerek vagy súrolószerek használata nem lehetséges, mert a felület megrongálódik. Ez azért van mert a bevonat nem tud elállni ezeknek a hatásoknak. A nem szött, vlies tapéták általában moshatóak. Kapható az üzleteinkben mosható tapéta, kérje az eladóinktól. A tapéta jele a tekercsek jelzésein a három hullám.

3. Súrolható tapéta

A felülete erős vinil bevonattal van ellátva. A nedves szennyezések eltávolítása mellett a zsíros foltokat is lehet nedves ruhával vagy szivaccsal eltávolítani. Itt mosószer a szappanos víz vagy a finom textil mosószer. A gyengéd törlést csak könnyű nyomás mellett ajánljuk, szolidan dörzsölje egy átlag házi asszony erejével. Kefe használata mérsékelten lehetséges. A súrolható tapéta ajánlott a nedves helyiségekben, például fürdőszobákban, konyhákban, forgalmas közlekedési helyiségekben, folyosókon, lépcsőházakban és gyermekszobákban. A tapéta jele a körömkefe és a tetején az egy hullámmal.

4. Erősen súrolható tapéta vagy magas súrolást álló tapéta

A vastag vinil bevonatú, súrolható tapéta számára köröm kefét lehet használni a tisztításhoz egy átlag házi asszony keze erejével. A súrolható tapéta erős bevonatú, ellenáll az enyhe súrolószernek a vízben oldódó és zsíros folyadékok ellen. Kérjük a tisztításnál, a kefével és a mosószerrel a tapétát óvatosan közelítse meg és óvatosan tisztítsa. A legmagasabb fokú mosható képességű tapéták jelölése a körömkefe tetején három hullám látható. Ez azt jelenti, hogy körömkefével ugyanazt a tapéta felületet háromszázszor tudjuk végig kefélni. A szennyezettség fokozott veszélye miatt a konyhában, menzákon, nagy forgalmú helyeken a súrolható vagy a nagyon súrolható tapéta egy kiváló lehetőség a tiszta falak elérése céljából.

A mosható tapéta tisztítása

A mosható tapéta tisztításakor a víz, törlőrongy, szivacs, ecset, szappanos víz, mosószer vagy enyhe csiszolóanyagot használunk, amihez ajánlunk néhány tanácsot. Először a friss nedves szennyeződéseket és foltokat papír törlő ronggyal töröljük le a tapétáról. Ezután a foltot nedves ruhával vagy szivaccsal többször törölje át. Kerülje az erős dörzsölést vagy a túl nagy nyomást.

Ha a mosható tapéta tisztításához mikró szálas törlő rongyot használ, ez a különleges anyag hatékonyan elnyeli a szennyeződéseket. Néhányan langyos víz és mosogatószer keverékében látják a megoldást. A többiek szappanos, mosószeres vízzel és törlő ronggyal takarítanak. Ajánlott a Vileda kendő használata és a Henkel gyár kiváló tisztítószer termékei.

Ha igazán meg szeretné tisztítani a mosható tapétát (pl. fürdőszobában, konyhában, előtérben, lépcsőházban), használhat teleszkópos cserélhető fejjel ellátott felmosót, amivel gyengéden moshatja a falakat.

Az oldószeralapú tisztítószerek megtámadhatják a tapéta bevonatát és feloldhatják és károsíthatják azt. Ilyenek a terpentin vagy az aceton. Golyós tollak, sor kiemelők, körömlakkok a tapétán, az nem könnyű feladat. Az egyik lehetőség, hogy különleges tapétázó törlőket kell használni, amelyeket vízzel, tisztító vegyszerrel nedvesítenek, majd szivacsként is használnak. Ezek a törlők nem alkalmasak a fényes tapétára. Az óvodában a foltok, vonalak eltüntetésének a gyorsaságát segíti a vízben oldódó színes ceruzák, tollak, sorkiemelők használata. A nedves ronggyal azonnal törölje le a körömlakkot a mosható tapétáról, a fürdőszobában vagy a műköröm szalonban.

Vízhatlanság és az életkörülmények

A mosható tapéta nagy előnye, hogy nem szívja fel a vizet, ezért nedves is lehet. Olyan helyiségekben, ahol a magas páratartalom, pl. fürdőszobában vagy konyhában nagyon jó szolgálatot tehet. A felület törölhető és kitűnően tisztítható. Ököl szabály: a mosható tapéta helyiségekben mindig megfelelő szellőztetést kell biztosítani annak érdekében, hogy a beltéri klíma ideális szinten maradjon, és megakadályozza a penészedést.

Tapétázási tanácsadó: Mészáros Árpád ügyvezető, Hajlék-2000 Kft, Telefon: +361 788 5095

Ne feledje, hogy ”MINDEN FALRA VAN TAPÉTÁNK”