A tapétázás során általában hibák jönnek elő, amik problémát okoznak. Ebből adódóan a tapétázási elakadásokat nehezen vagy lehetetlen egy későbbi időpontban korrigálni. Az a legjobb, ha a kezdetektől elkerüljük őket.
Csokorba szedtük a leggyakrabban előforduló tapétázással kapcsolatos problémákat és bosszantó következményeket arra vonatkozóan, hogy elkerülhetők legyenek a jó előkészítés és gondos munka következtében.

Kétségbeesett tapétázó.
Kerülje a tapétázási hibákat!

1. Rossz vagy hiányzó tapétázási eszköz

A legfontosabb tapétázó szerszámok közé tartozik egy jó, stabil (vágó) kés, sniccer amely elegendően cserélhető pengével rendelkezik. A vékony pengék gyorsan kopnak és ezért gyakran kell cserélni őket. Csökkentheti a sérülés kockázatát mivel a tompa kések és a rossz pengék nagyobb balesetet okozhatnak, mint az éles szerszámok, amelyek biztonságosak a munkás kezében.


Még milyen jó szerszámra van szükség?

1.) Tapétázó kefe, gumi görgő a tapéta simításához és a buborékok kinyomásához.
2.) Elegendő munkahely a tapéták beillesztéséhez, valamint elegendő hely ahhoz, hogy a ragasztóval bekent papír tapétát tiszta körülmények között pihentesse a puhulás miatt.
3.) A megfelelő tapéta ragasztó a tapéta anyagminőségnek megfelelően.


Tapétázási eszközök, a képen látottak alapján.


2. Tapétázási hiba a fal vagy mennyezet előkészítésének hiánya

Az előkészítő munka során előforduló hibák gyakran azt eredményezik, hogy a tapéta nem megfelelően sík felületre lesz ragasztva. A falnak vagy mennyezetnek simának, tisztának, zsírmentes, pormentes és száraznak kell lennie. A régi tapéta maradványait maradék nélkül kell eltávolítani. Egyenlően nedvszívónak kell a falnak lennie. Csak kikeményített glettelt felületre lehet tapétázni.
Igazán egyenetlen falak vagy nehéz felületek teljes területének kiegyenlítése szükséges feladat. Ehhez a munkához érdemes olyan szakembert felvenni, aki nagy simítóeszközökkel vagy csiszolókészülékkel dolgozik és sokkal gyorsabban megy a kivitelezés a lakásban.

Tipp: Kérjen tanácsot üzleteinkben, vagy keresse Mészáros Árpád ügyvezetőt, tapétázási tanácsadót.

3. Tapétázási hiba, káosz az építkezésen

A tapétázás nagyon kiterjedt munka ezért megfelelő helyre van szükség a kivitelezés elvégzéséhez. Ha ez nem lehetséges akkor fóliázzuk le mindazt, ami poros, ragacsos vagy nedves lehet. Ezenkívül győződjön meg róla, hogy elegendő mennyiségű friss víz, rongyok, ruhák és vödrök legyenek, amelyek megakadályozzák a ragadást vagy a festést rövid időn belül.
Kezdetektől fogva tartsa be az előírt áztatási és pihentetési időszakot, a munka megfelelő megszervezése és a rohanás elkerülése érdekében.

Fontos: elég italt és étel kikészítése magának és segítőinek, hogy ne hagyják abba a munkafolyamatokat a kivitelezés kárára. A munkásokat a boldogság és a jó közérzet járja át munka közben. Növekedjen a tapétázási munka eredménye és legyünk úrrá a káoszon okos munkaszervezéssel.


4. Tapétázás hiba: rossz a tapéta ragasztó

Különféle hordozó anyagú tapétákhoz szüksége van a megfelelő tapéta ragasztóra. A papírhátú tapéták ragasztója általában a Metylan Normál, vagy a Metylan Speciál tapéta ragasztó. A vlies tapéták ragasztója a Metyilan Direkt tapéta ragasztó. Olvassa el a gyártó információit a csomagoláson, vagy forduljon szakemberhez, hogy megtalálja a megfelelő tapétához a megfelelő tapéta ragasztót. A szakemberek azt javasolják, hogy kiváló minőségű márkás tapéta ragasztó termékekhez ragaszkodjanak.

Tapétázás előtt mélyalapozás szüséges, a falszerkezet szívóhatásának a csökkentésére.


5. Tapétázási hiba a tapéta ragasztási idejének rövidsége miatt, ráncos megjelenés

A tapéták alatt légzsákok keletkezhetnek és a falon levő ráncok befolyásolják a kivitelezést. Papír tapéta esetén fontos a puhulási idő betartása. A tapéta csomagolásán, vagy tanácsadónál tudja meg a ragasztó vastagságát és puhulási idejét. Tekintse a gyártó utasításait segédeszközként, kötelező előírásokként .Nagyon egyszerűen ha a tapéta nem kapja meg a szükséges lágyulási időtartamot, akkor a falon tovább növekszik, hólyagosodik vagy ráncokat okoz. Nagy gyakorlat szükséges a javításához. Tegyen apró vágást a tapétán, nyomja ki a levegőt és próbálja visszanyomni a fal irányába.


Megjegyzés: A papír hátú tapétáktól eltérően a vlies nem szőtt tapétát nem kell áztatni. A falat kenjük ragasztóval és szárazon helyezzük a kivitelezési utasításnak megfelelően a tapétát a falra. Nem zsugorodik és nem nyúlik a gyapot hosszú szálú cellulóza miatt.


6. Tapétázási hiba, a figyelmetlen kivitelezés

Valójában három különböző hiba van, amelyek a száradás után újra felnyithatják a tapétázott varratokat:

1.)A tapéta mennyisége nem volt elég a tapétázáshoz.

2.)A tapéta iránya nem volt függőlegesen kitűzve és a tapéta csíkok elcsúsztak.

3.)A tapéta ragasztó túl gyorsan szárad.

Probléma a túl nagy hő az építkezésen, lerövidítheti a száradási időt. Hidegben ne fűtsön keveset, vagy tartsa zárva az ablakokat. Ha a nyári nap felmelegíti a tapétázott szobát akkor több ragasztóval ellensúlyozhatja a problémát.

7. Tapétázási hiba, a problémás területek szeszélyessége

Annak érdekében, hogy megfelelően tapétázzon nehéz területeken (pl. Dőlésszögek, aljzatok vagy fénykapcsolók), távolítsa el az összes vezetéket, fedelet stb. Elektromos vezetékek esetén először győződjön meg róla, hogy nincs e feszültség! Kapcsolja ki, vagy oldja ki a biztosítékokat és használja a feszültségmérőt, hogy megállapítsa, hogy valójában nincs áram a vezetékekben. Készüljön fel a figyelmes munkára. Először mérjen, gondolkozzon és utána vágjon.

 

A tapétázó kerülje a szeszélyes problémás területeket

 

8. Tapétázási hiba a minta vagy az ismétlődés nem észlelhető

Néhány tapéta mintás háttérkép esetén a lapokat az előírásnak megfelelően kell tapétázni. Nézze meg a megadott illesztési utasításokat és eszerint járjon el a tapétázásnál. Fontos a jó illesztés és a kifolyt ragasztó letisztítása. Vegye figyelembe a tapéta szimbólumokat amit megtalál a tapéta tekercs felületén a címkén, a fólia alatt.

A fotó tapéta és a mintás tapéta esetén, a megfelelő tapéta mintára illesztés nagyon fontos!

 

9. Tapétázási hiba, a sarkok tapétázásánál jelentkezik

A tapétázás megkezdése előtt a sarkoknál fontos egy függőleges vonalat húzni és ahhoz szabni a sarkokat. Ez egy olyan ököl szabály amit be kell tartani, mert a falak nem merőlegesek és függőlegesek egymásra, legtöbbször.
Általában a hiba csak akkor válik láthatóvá, ha több összetevő jelenik meg és a tapétázás megakad és késő van az ésszerű korrekciókhoz.

Megjegyzés: Minden tapétázás előtt húzzunk egy függőleges vonalat a falon, mert a szemben illesztésű tapéta, az eltolásos illesztésű tapéta és az illesztés mentes tapéta ragasztása csak így lesz megfelelő minőségű.

 

10. Tapétázási hiba elfogyott a tapéta, sok falszakasz nincs letapétázva

Ez a gyakran előforduló probléma általában a falfelület pontos mérésének a hiányából, rossz becslésből ered. Tapétázás előtt mindig végezzünk pontos mérést és számoljuk ki az egyes falszakaszok területét. A kiszámolt m2 alapján lehet kiszámítani a tapétán levő illesztési utasítás figyelembe vételével a tapéta tekercsek számát. Kérjen tanácsot az üzletünkben a tapéta mennyiségének a kiszámításánál és vásárlásánál. Vegye fel a kapcsolatot a kivitelezővel és ellenőriztesse le a szükséges tapéta tekercs mennyiségét.


Tapétázási tanácsadó: Mészáros Árpád ügyvezető, telefon: +361 788 5095

Keresse fel üzleteinket és ne feledje, hogy
„MINDEN FALRA VAN TAPÉTÁNK!”